Jysk for begyndere

c'',)

 

Lad det være sagt med det samme: "Jeg har absolut intet mod jyder. Jeg har boet knap halvdelen af mit liv i Jylland og på Fanø.

Ideen til "Jysk for begyndere" opstod da jeg fandt hæftet "Jysk til rejsebrug" i en skuffe. Hæftet blev for en del år siden udgivet at et  jysk bryggeri. Og jeg tror det var en succes, for jeg fik besøg af børnenes farfar og han havde "Jysk til rejsebrug (9)" med i tasken. Nu er jeg desværre selv med til at gøre vilkårene for dialekter svære. Det skyldes, at jeg til dagligt bor i Københavnsområdet, hvor jeg prøver at tale et "rent" dansk. Ind imellem smutter den dog (heldigvis), og så ryger der et par jyske gloser ud.


De jyske ord og forklaringer der er efterfulgt af en * er ord der er sendt til mig pr. e-mail. Der er plads til mange flere så bare klem på.


Hvis du ligger inde med et spøjst jysk ord og dets betydning vil jeg blive meget glad, hvis du vil sende mig en E-mail, så vil jeg føje det til listen.


Jeg har fået et forslag om, at lave lydskriften på ordenes udtale, og det har jeg seriøst arbejdet på. Problemet er, at ordene kan udtales forskelligt alt efter, hvor i Jylland man befinder sig.  Har du nogen idéer, så send mig en mail derom. Det kunne jo være at det kunne bruges konstruktivt.

Jeg får heldigvis en hel del respons på "ordbogen" og det er jeg utroligt glad for. Læs gæstebogen for nogle af kommentarerne og skriv gerne selv en hilsen.

Rigtig go' fånøwls.